Marketingul digital capata putere odata cu trecerea timpului, cu alte cuvinte, este aici pentru a ramane; mai ales ca este un set de instrumente care pot creste vanzarile afacerilor de toate dimensiunile si, in consecinta, rentabilitatea investitiei acestora. Cu toate acestea, este obisnuit ca pentru majoritatea oamenilor sa fie complex de inteles.

Fiecare industrie are propriul jargon, iar marketingul digital nu face exceptie. Deoarece principalele companii din domeniu isi au originea in Statele Unite, multe dintre concepte sunt anglicizate. Pentru a intelege putin mai mult despre acea lume, va prezint 15 dintre definitiile esentiale.

1. Conversie

Sunt actiuni pe care vrem sa le indeplineasca o persoana. In functie de obiective, conversiile pot fi un clic pentru a apela dintr-un anunt online, incepe o conversatie WhatsApp, Messenger sau chat, descarca o brosura, completati un formular de contact, printre altele.

2. CMS (sistem de gestionare a continutului)

Este sistemul de management al continutului pe care il au site-urile web pentru a edita tot textul, imaginile si videoclipurile pe care le afiseaza. Din punct de vedere vizual, este similar cu programul Microsoft Word.

3. CPC (cost pe clic)

Tradus in spaniola este cost pe clic. Este una dintre modalitatile de a plati pentru publicitate pe internet. CPC este folosit de Google, Facebook, LinkedIn si altii. Costul pe clic depinde de multi factori; printre acestea mediul folosit, daca este o afacere cu multa sau putina concurenta si optimizarea care se realizeaza in fiecare campanie.

4. CPM (cost pe mie)

Cunoscut si sub denumirea de Cost Per Thousand, este un alt model de plata folosit in anunturile grafice. Se aplica un pret pentru fiecare mie de ori (afisari) cand apare setul de anunturi (bannere). Suma CPM este obisnuita in reteaua de display Google Ads, unde bannere vor aparea pe anumite site-uri web si aplicatii.

5. Apel la actiune (CTA)

Este mesajul de apel la actiune, adica invitatia catre potentialii clienti sa faca urmatorul pas. Exemple de Call To Action pot fi: solicitati esantionul gratuit, sunati-ne acum, cereti mai multe informatii, inscrieti-va.

6. CTR (rata de clic)

Este una dintre cele mai importante metrici pentru evaluarea publicitatii digitale, deoarece masoara interesul oamenilor pentru o campanie. Este reprezentat ca procent si este egal cu proportia de clicuri primite pe un anunt, fata de totalul afisarilor. Cu alte cuvinte, daca un banner a aparut de 100 de ori si a primit doua clicuri, CTR-ul sau va fi de 2 la suta.

7. Domeniul

Este numele unic al unui site web, adica seria de cuvinte care apar in bara browserelor de internet. Fiecare dintre paginile unui site web are un subdomeniu. Domeniile va permit si sa aveti 4 adrese cu numele unei companii.

8. Trimiterea prin e-mail

E-mail-ul sau marketingul prin e-mail este tipul de publicitate care foloseste e-mailul ca mediu. Momentan, din cauza restrictiilor anti-spam, nu este posibila desfasurarea unei campanii din orice email, pur si simplu prin trimiterea de mesaje. Este esential sa folositi platforme precum MailChimp, Zoho, SendinBlue, printre altele.

9. Implicare

Poate fi inteles ca o legatura catre o marca. Implicarea este o masura importanta pe retelele sociale. Este echivalent cu numarul de persoane care au interactionat cu o publicatie, in raport cu numarul total de urmaritori ai unui profil pe o retea de socializare (intelegeti interactiunea precum like-uri, comentarii, share-uri).

10. Gazduire

Este spatiul fizic in care este stocat un site web. Numele sau provine de la anglicismul „gazda”. In lumea tangibila sunt servere care au informatiile fiecarei pagini web.

11. Inbound marketing

Este strategia de marketing digital care foloseste diverse instrumente pentru a atrage oamenii catre un site web. Printre aceste instrumente se numara marketingul prin e-mail cu mesaje care contin continut valoros (note de blog, videoclipuri etc.), optimizarea motoarelor de cautare prin SEO si utilizarea retelelor sociale.

12. Cuvant cheie

Concept fundamental pentru campaniile din Reteaua de cautare Google, Bing sau Yahoo; adica cautare platita. Cuvant cheie sau cuvant cheie poate fi un singur cuvant sau o expresie pe care oamenii o scriu in motoarele de cautare si care va declansa aparitia anumitor agenti de publicitate. Exemplu de cuvant cheie: „Restaurante japoneze din sudul orasului”.

13. Construirea de legaturi

Activitate primara de SEO sau pozitionare organica, deoarece creste autoritatea si prestigiul unui site web. Consta in plasarea de hyperlinkuri in anumite parti ale unui text care vor duce la informatii aferente.

14. Rata de respingere

In engleza este cunoscut sub numele de rata de respingere, se refera la faptul ca o persoana a vizitat o singura pagina web a unui site si a parasit-o. Cu alte cuvinte, ajunge la paginile de destinatie si nu face clic pe un link intern sau nu descarca un document.

15. Trending Topic

Este un termen aplicat retelei de socializare Twitter reprezinta cuvintele cheie, hashtag-urile sau etichetele cele mai repetate de utilizatori intr-o anumita perioada de timp si care indica subiecte relevante pentru audienta.

Previous articleCum sa utilizati tehnologia in beneficiul companiei dvs.
Next articleCum sa modificati corectia automata iOS pentru a nu mai sugera cuvinte incorecte