Reforma fundamentala a Bancii Mondiale ar putea fi finalizata in decurs de un an, pentru a-si reorienta cheltuielile pe criza climatica si pentru a pune capat contributiei sale la „colonialismul combustibililor fosili”, potrivit fostului vicepresedinte american Al Gore.

„Nu stiu de ce trebuie sa dureze mai mult de un an”, a spus Gore, un militant de multa vreme pentru criza climatica, de cand a parasit politica, intr-un interviu la summitul Cop27 ONU privind schimbarile climatice. „Avem o urgenta pe maini.”

El a spus ca banca este vinovata de sprijinirea „colonialismului de combustibili fosili” prin cursa Africii dupa gaze si a cerut o reforma fundamentala urgenta, care ar oferi mii de miliarde de dolari pentru a aborda criza climatica. „[Banca Mondiala] trebuie sa fie completata cu o crestere mare si drepturi speciale de tragere [un mijloc de a crea bani noi]”, a spus el. „Au nevoie de trilioane, nu de miliarde. Ei trebuie sa-si reorienteze misiunea asupra energiei regenerabile.”

Gore, care a cerut anterior ca presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, sa fie revocat din postul sau, a facut ca revizuirea bancii sa fie o prioritate principala pentru campania sa pentru clima.

Apelurile sale la schimbare se alatura celor din multe tari dezvoltate si in curs de dezvoltare la Cop27, inclusiv figuri principale precum Mia Mottley, prim-ministrul Barbados, care a facut din aceasta piesa centrala a discursului ei principal la Cop27 din Sharm el-Sheikh, Egipt.

Problema a devenit unul dintre cele mai fierbinti subiecte la Cop27, chiar daca nu este – si nu poate fi – pe agenda oficiala a discutiilor. ONU este o institutie separata de Banca Mondiala si de filialele acesteia, care au fost infiintate in cadrul Bretton Woods dezvoltat de aliatii celui de-al doilea razboi mondial in 1944.

Mottley a spus: „Institutiile create la mijlocul secolului al XX-lea nu pot fi eficiente in al treilea deceniu al secolului al XXI-lea. Ele nu descriu problemele secolului XXI. Justitia climatica nu era o problema atunci [cand banca a fost infiintata]”.

In viziunea lui Gore, Malpass „a fost un negator al climei de destul de mult timp. A candidat pentru Congres ca negator al climei. El a facut mai multe declaratii de-a lungul anilor, aratand clar ca are doar indoieli serioase ca criza climatica este reala.”

Gore a adaugat: „Nu a existat nicio viziune in sistemul Bancii Mondiale. Si cand ai un negator climatic responsabil, ceea ce vad ei nu este tranzitia energetica, ei isi vad prietenii din companiile de combustibili fosili si din banci, care sunt, de asemenea, conectate cu companiile de combustibili fosili.”

Malpass, care spune ca nu este un negator al schimbarilor climatice, a incercat sa-si clarifice punctele de vedere si a trimis un memoriu angajatilor Bancii Mondiale, insistand ca banca se concentreaza asupra crizei climatice. Vorbind la Universitatea Stanford pe 28 septembrie, el a spus: „Emisiile de gaze cu efect de sera produse de om provoaca schimbari climatice, care, la randul lor, au un impact tragic asupra dezvoltarii in mai multe moduri”.

Cand a fost intrebat cu privire la parerile sale climatice de un reporter  la Cop27, Malpass a spus: „Stiti ca nu sunt [un negator climatic], asa ca nu raportati gresit”. Un purtator de cuvant a declarat ca banca a oferit 32 de miliarde de dolari (27,2 miliarde de lire sterline) din finantare pentru schimbarile climatice in 2022.

Cu toate acestea, Gore considera ca problema depaseste cu mult presedintele. „Este vorba de mult mai mult decat el ca individ. Este vorba despre Banca Mondiala ca institutie si despre sistemul Bancii Mondiale ca instrument de politica”, a spus el.

Banca a continuat sa investeasca in proiecte de combustibili fosili dupa Acordul de la Paris, iar finantarea proiectelor de combatere a crizei climatice a fost criticata ca fiind prea putina si prost directionata.

Una dintre principalele probleme pentru tarile in curs de dezvoltare care doresc sa avanseze cu energia regenerabila este ca se confrunta cu un cost ridicat al capitalului, deoarece finantatorii din sectorul privat le percep ca avand un risc mai mare.

Gore a dat un exemplu: „Daca doriti sa construiti o ferma solara noua mare in Nigeria, poate fi extrem de profitabila”, a spus el. „Dar daca incerci sa-l finantezi cu capital privat, vei plati dobanzi de sapte ori mai mari decat in ​​tarile OCDE. Si asa nu o fac.”

In schimb, finantarea combustibililor fosili este ieftina si usor disponibila. Gore considera rolul unei Banci Mondiale reformate de a-si asuma o parte din riscurile proiectelor din sectorul privat, facand mai ieftin si mai usor pentru companii sa investeasca in energie regenerabila si alte proiecte de reducere a emisiilor si in modalitati de a ajuta tarile. adaptarea la efectele deteriorarii climatice.

Africa, unde are loc Cop27, este una dintre victimele acestui cost ridicat al capitalului, a spus Gore. „Exista mai multe conducte de combustibili fosili in constructie in Africa acum decat in ​​America de Nord – aceasta este o liniuta pentru gaz. Este colonialismul pe baza de combustibili fosili”, a spus el.

El a acuzat Banca Mondiala ca contribuie la aceasta problema. „Banca Mondiala a sprijinit in mod tacit acest colonialism pe baza de combustibili fosili si nu a reusit cu desavarsire sa elimine acele straturi superioare de risc pentru a permite tarilor in curs de dezvoltare sa finanteze tranzitia energetica”, a spus el. „Si daca Banca Mondiala si celelalte banci multilaterale de dezvoltare nu o vor face, nu se va face.”

El a spus ca situatia Africii este o problema pentru lume. „Daca lumea in ansamblu continua sa le impiedice [tarile africane] orice acces semnificativ la capitalul privat, pentru aceste proiecte profitabile – cu siguranta ar fi profitabile intr-o tara in care ar putea fi finantate – atunci ne ranim noi insine si nu. doar tarile in curs de dezvoltare.”

El a adaugat: „Sunt impinsi in schimb sa mearga cu aceasta explozie pentru gaz si vor ramane blocati cu active blocate si haos climatic. Si sunt cam suparat din cauza asta.”

Previous articleTarile bogate incearca sa intrerupa problema cheie a summitului climatic
Next articleCoreea de Sud reduce din finantari, pe masura ce creste ingrijorarea fata de libertatea presei