Coreea de Nord a lansat o racheta balistica intercontinentala (ICBM), cel de-al doilea test de racheta de catre regimul Kim Jong Un in doua zile, condamnat drept o „incalcare flagranta” a rezolutiilor ONU de catre SUA si aliatii sai.

ICBM a fost lansat in jurul orei 10:15, ora locala, din zona Sunan din capitala nord-coreeana Phenian si a zburat la aproximativ 1.000 de kilometri (621 de mile) est, au declarat sefii de stat major al Coreei de Sud (JCS).

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat ca probabil ca a cazut in zona economica exclusiva (ZEE) a Japoniei, la aproximativ 210 de kilometri (130 de mile) vest de insula japoneza Oshima Oshima, potrivit Garzii de Coasta a Japoniei. Nu a zburat deasupra Japoniei.

„Coreea de Nord continua sa desfasoare actiuni provocatoare cu o frecventa nemaiintalnita pana acum”, a declarat Kishida reporterilor vineri, la intalnirea de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) din Bangkok, Thailanda.

„Vreau sa reafirm ca nu putem accepta astfel de actiuni”, a spus el.

Guvernul japonez va continua sa colecteze si sa analizeze informatii si sa ofere publicului actualizari prompte, a spus el. Pana acum, nu au existat rapoarte de avarie la navele pe mare, a adaugat Kishida.

ICBM a atins o altitudine de aproximativ 6.100 de kilometri (3.790 de mile) la Mach 22, sau de 22 de ori viteza sunetului, potrivit JCS, care a spus ca detaliile sunt analizate de autoritatile de informatii din Coreea de Sud si SUA.

Vineri dimineata, vicepresedintele SUA Kamala Harris s-a reunit in marja summitului APEC cu lideri din Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelanda si Canada pentru a condamna lansarea, intr-o conferinta de presa neprogramata anterior.

„Am cerut acestui grup de aliati si parteneri sa se uneasca pentru a ni se alatura pentru a condamna lansarea rachetelor balistice cu raza lunga de actiune a Coreei de Nord”, a spus ea. „De asemenea, le-am cerut sa se alature, astfel incat noi, ca aliati si parteneri, sa ne putem consulta cu privire la urmatorii pasi. Cel mai recent, acest comportament al Coreei de Nord este o incalcare nespusa a multiplelor rezolutii de securitate ale ONU. Destabilizaza securitatea in regiune si ridica inutil tensiuni.”

Presedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a ordonat, de asemenea, „executia activa” a masurilor extinse de descurajare consolidate impotriva Coreei de Nord.

Presedintele a spus ca Seulul isi va consolida alianta cu Washingtonul si isi va consolida postura de aparare si cooperarea in materie de securitate cu SUA si Japonia.

„Guvernul nu va tolera provocarile Coreei de Nord”, a spus biroul sau intr-un comunicat. „Guvernul are o capacitate de raspuns coplesitoare si dorinta de a reactiona imediat la orice provocari nord-coreene, asa ca Coreea de Nord nu ar trebui sa judece gresit acest lucru.”

Acesta a adaugat ca Coreea de Nord nu poate castiga nimic prin provocari continue, avertizand in acelasi timp ca sanctiunile impotriva Nordului vor fi doar intarite, ceea ce va duce la izolarea internationala a Phenianului.

Testarea rachetei

Racheta a avut aproximativ 100 de kilometri mai putin in altitudine si distanta in comparatie cu testul de racheta de la Phenian din 24 martie, care a inregistrat cea mai mare altitudine si cea mai lunga durata dintre toate rachetele nord-coreene testate vreodata, potrivit unui raport. Racheta a atins o altitudine de 6.248,5 kilometri (3.905 mile) si a zburat pe o distanta de 1.090 kilometri (681 mile).

Numind lansarea o „provocare semnificativa si un act grav de amenintare”, JCS a avertizat nordul ca incalca rezolutia Consiliului de Securitate al ONU si i-a cerut sa se opreasca imediat.

Baza Aeriana Misawa a emis o alerta de adapost dupa tragerea rachetei, potrivit colonelului US Air Force Greg Hignite, director de afaceri publice al Fortelor SUA din Japonia. Acum a fost ridicat si armata americana inca analizeaza calea de zbor, a spus el.

Presedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la lansarea rachetelor, iar echipa sa de securitate nationala va „continua consultarile stranse cu aliatii si partenerii”, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala, Adrienne Watson, intr-o declaratie.

„Usa nu s-a inchis diplomatiei, dar Phenianul trebuie sa inceteze imediat actiunile sale destabilizatoare si sa aleaga, in schimb, angajamentul diplomatic”, a spus Watson. „Statele Unite vor lua toate masurile necesare pentru a asigura securitatea patriei americane si a Republicii Coreea si a aliatilor japonezi”.

Lansarea de vineri are loc la o zi dupa ce Phenianul a lansat o racheta balistica cu raza scurta de actiune in apele de pe coasta de est a Peninsulei Coreene si a emis un avertisment sever catre Statele Unite cu privire la o „contraactiune militara mai puternica” la legaturile sale de aparare mai stranse cu Coreea de Sud. si Japonia.

Este a doua lansare de test suspectata a unui ICBM in aceasta luna – o racheta lansata anterior pe 3 noiembrie parea sa fi esuat, a declarat atunci o sursa guvernamentala sud-coreeana.

Teste de rachete sporite

Accelerarea agresiva a testarii armelor si a retoricii a starnit alarma in regiune, SUA, Coreea de Sud si Japonia raspunzand cu lansari de rachete si exercitii militare comune.

Leif-Eric Easley, profesor asociat de Studii Internationale la Universitatea Ewha Womans din Seul, a declarat ca Coreea de Nord „incearca sa perturbe cooperarea internationala impotriva ei prin escaladarea tensiunilor militare si sugerand ca are capacitatea de a mentine orasele americane in pericol de atac nuclear”.

Coreea de Nord a efectuat teste de rachete in 34 de zile in acest an, tragand uneori mai multe rachete intr-o singura zi. Numarul include atat rachete de croaziera, cat si rachete balistice, acestea din urma constituind majoritatea testelor nord-coreene din acest an.

Exista diferente substantiale intre aceste doua tipuri de rachete.

O racheta balistica este lansata cu o racheta si calatoreste in afara atmosferei Pamantului, alunecand in spatiu inainte de a reintra in atmosfera si de a cobori, propulsata doar de gravitatie catre tinta sa.

O racheta de croaziera este alimentata de un motor cu reactie, ramane in atmosfera Pamantului in timpul zborului si este manevrabila cu suprafete de control similare cu cele ale unui avion.

Ankit Panda, cercetator principal in Programul de politica nucleara la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat ca, desi nu va vedea prezumtia ICBM de vineri lansarea „ca un mesaj, in sine”, poate fi privita ca parte a „procesului” nord-coreean. de dezvoltare a capacitatilor pe care Kim le-a identificat ca fiind esentiale pentru modernizarea fortelor lor nucleare.”

Observatorii americani si internationali au avertizat de luni de zile ca Coreea de Nord pare sa se pregateasca pentru un test nuclear subteran, cu imagini din satelit care arata activitatea la locul de testare nucleara. Un astfel de test ar fi primul pustnic in cinci ani.

Jeffrey Lewis, directorul Programului de neproliferare din Asia de Est la Centrul pentru Studii de Neproliferare, a declarat ca testul ICBM a fost conceput pentru a valida parti din programul de rachete al Coreei de Nord, lucru pe care Kim Jong Un a promis ca il va face anul acesta.

Recentele teste cu raza scurta de actiune „sunt exercitii pentru unitatile de artilerie din prima linie care practica atacuri nucleare preventive”, a spus Lewis.

El a respins orice mesaj politic sau de negociere de la teste.

„Nu m-as gandi la aceste teste ca fiind in primul rand semnalizare. Coreea de Nord nu este interesata sa vorbeasca acum”, a spus Lewis.

Previous articleTrupele internationale parasesc Mali pe masura ce violenta si influenta Moscovei cresc
Next articleDe ce lasa Putin altora sa transmita vestile proaste despre Ucraina?