Richard Donner a fost unul dintre cei mai populari, si, prin urmare, influenti, realizatori de film din toate timpurile; unul dintre regizorii care a contribuit la conturarea conceptului de film de succes din anii 1980: hit-uri totale de box office care au adus profituri de milioane si milioane de dolari producatorilor. Un nume capital in a saptea arta, care a murit la varsta de 91 de ani. 

Nascut in Bronx (New York) in 1930, Donner a studiat afaceri si teatru, si-a inceput cariera de actor pe scena Off Broadway. O cariera de interpret pe care a abandonat-o rapid pentru a se dedica regiei. Primele sale incercari ca regizor au fost in seriale de televiziune precum La zona desconeguda . Nu i-a luat mult sa faca saltul pe marele ecran unde a debutat in 1961 cu X15 . Ar fi prima referinta a unei lungi filmografii de incunabule de celuloid din care evidentiem acum cele mai bune 5 titluri.

Robert Thorn decide sa ascunda sotiei sale vestea tragica a mortii copilului sau in timpul nasterii, inlocuindu-l cu un copil orfan. O decizie bazata pe o minciuna care ajunge sa le marcheze terifiant vietile: Damien , copilul furat, este fiul diavolului , iar totul in jurul lui se termina in tragedie. 

 Lansat in 1976, The Prophecy , un film cu o distributie luxoasa formata din actori de amploarea lui Gregory Peck ,  Lee Remick  si David Warner , printre altii, a fost primul mare succes al unui  Richard Donner  care a aplicat lungmetrajului toate ca aflase in timpul sau la legendarul serial de televiziune La zona conconeguda . Un film cult apreciat de critici si public, a castigat Oscarul pentru cea mai buna coloana sonora pentru partitura compusa de  Jerry Goldsmith . Indiscutabil, un clasic printre clasicii cinematografului de groaza.

Cel mai mare succes de box office al lui Richard Donner : a costat 55 de milioane si a incasat peste 300; a venit la doi ani dupa lansarea lui The Prophecy cu adaptarea pe marele ecran a povestii celui mai iconic super-erou al tuturor timpurilor: Superman . O figura care avea sa devina un simbol al culturii pop datorita interpretarii lui  Christopher Reeve , figura centrala intr-un casting in care gasim si titani actori, precum  Marlon Brando si  Gene Hackman .  

„ Supermanul sau este arhetipul filmelor cu supereroi de astazi. Vom continua sa incercam sa ridicam stacheta pe care a stabilit-o atunci”, a spus presedintele Marvel, Richard Feige, in timpul unui omagiu adus lui Donner in 2017, organizat de „Academia de Film”.

Film bazat pe o poveste scrisa de Steven Spielberg care a renuntat la regie colegul sau Richard Donner pentru a fi ocupat cu alte proiecte, putine filme au devenit la fel de influente si de referinta precum The Gonnies . 

Goonies  au fost „Mikey” (Sean Astin), „Brand” (Josh Brolin), „Gordi” (Jeff Cohen), „Data” (Jonathan Ke Quan), „Boicazas” (Corey Feldman), „Andy” (Kerri Green). ) si „Stef” (Martha Plimpton), un grup dragalas de prieteni care sunt prinsi in aventura de a cauta o comoara pierduta.

Lungmetraj care in durata sa de 114 minute incapsuleaza esenta celui mai bun cinematograf popcorn al anilor optzeci: aventuri, mister, umor, prietenie…; putine filme au pus o asemenea amprenta asupra unei intregi generatii (si doua si trei).

Pe 5 aprilie 2014, Donner a anuntat ca o a doua parte va fi filmata cu intreaga distributie originala. Din fericire sau din pacate, dar cu siguranta, din fericire, proiectul nu s-a concretizat pana la urma .

O alta referinta fundamentala pentru a decoda si intelege conceptul de film de succes  din anii optzeci; titlu de referinta in cinematograful de actiune, mai ales in acest subgen care ne-a oferit atat de multa bucurie numit  buddy cop : filme despre cupluri de politisti care se lupta cu baieti rai, in cazul de fata cel format din  Danny Glover  si Mel Gibson  cu par de chefal spectaculos .

Lansat in 1987, acesta a fost primul episod dintr-o saga de succes  formata din inca trei titluri, toate regizate de Donner. Patru filme care au incasat peste 1 miliard de dolari la box office. O piatra de hotar pe care doar cativa realizatori selecti au reusit sa o atinga.   

Revizuita, poate fi vazuta ca o banda vizionara a ceea ce a ajuns sa fie febra teoriilor conspiratiei de care suferim de ceva timp. Doner apeleaza din nou la Mel Gibson si alaturi de el o Julia Roberts intr-unul dintre cele mai bune momente ale carierei sale pentru a da viata unui personaj principal, in acest caz lui Jerry Fletcher, un taximetrist paranoic convins ca aproape tot ce se intampla in lumea face parte dintr-un complot mare de doborare a presedintelui Statelor Unite.

Anecdota pentru cinefili: Exista o scena in film in care Jerry fuge de agentii FBI care il urmaresc, conducandu-i ratacindu-i intr-un teatru de reluare care prezinta Lady Falcon , unul dintre celelalte filme capitale din filmografia lui Donner, un titlu care ar putea avea perfect. a intrat in aceasta lista. 

Previous article11 cele mai bune carti pentru scriitori si autori aspiranti
Next articleCele mai importante 10 lucrari ale lui Leonardo da Vinci