Desi cea mai exploatata fateta a lui Leonardo da Vinci este cea a unui pictor, ingeniozitatea si imaginatia artistului au depasit lumea artei si au ajuns in domenii atat de diverse precum stiinta, ingineria civila si militara, anatomia sau urbanismul.

Mai jos, o selectie de zece lucrari rezuma vastul curriculum al geniului Renasterii.

„Mona Lisa”

Cel mai enigmatic si cel mai faimos dintre toate . Necunoscutul despre identitatea modelului, gestul ei (zambet sau indiferenta?) si relatia pictorului cu opera au facut din aceasta cel mai cunoscut tablou din lume. Este considerata testamentul viu al ultimei etape a artistului, cea mai mistica dintre toate. Aproximativ zece milioane de oameni il viziteaza in fiecare an.

„Omul Vitruvian”

Leonardo interpreteaza cu geniu si precizie in corpul uman ideile asupra proportiilor arhitectului roman Vitruvius. A folosit degetul , extremitatile, mana sau piciorul ca unitate de masura, pentru a crea un intreg in care partile sunt legate armonios.

Auto portret

Da Vinci a realizat multe desene in timpul vietii sale. Schite de picturi, studii de anatomie sau proiectii de inventii. De asemenea, singurul autoportret cunoscut al artistului. Desenul, realizat cu tehnica „sanguina”, care ii confera o nuanta rosie caracteristica, prezinta un Leonardo cu aspect batran, cu barba, par lung si numeroase riduri raspandite pe fata.

„Cina cea de Taina”

Momentul in care Isus le dezvaluie discipolilor sai cine il va trada a fost portretizat de numerosi artisti, dar niciunul nu a generat atatea teorii ca opera lui Da Vinci. Enigma si misterul din jurul frescei variaza de la identitatea celor reprezentati pana la pozitia mainilor. Cel care a adus cea mai mare profitabilitate tabloului a fost scriitorul Dan Brown, care cu „Codul lui Da Vinci” a vandut in peste 80 de milioane de exemplare.

Studii ale fatului in uter

Da Vinci manuia bisturiul cu aceeasi indemanare ca si pensula. A disecat cadavre de-a lungul vietii si a portretizat in detaliu organe precum creierul, inima sau un craniu disecat. Una dintre cele mai faimoase lucrari ale sale este acest studiu (ca. 1511), realizat cu creta rosie , aratand uterul in timpul unei sarcini , cu un fat in pozitie culcata.

„Dama cu hermina”

Acest portret captivant al tinerei Cecilia Gallerani, amanta ducelui Ludovico la doar 16 ani, este considerat primul portret cu adevarat modern, datorita profunzimii psihologice cuprinse in ipostaza pe jumatate intoarsa a modelului si a expresiei de pe chipul ei, plina de nuante

Elice pentru elicopter

Este greu sa alegi doar una dintre numeroasele inventii pe care Da Vinci le-a proiectat in domeniul aviatiei. Printre schitele sale se numara o aeronava cu aripi curbate, un planor cu aripi in miscare, o parasuta sau prima elice orizontala. Acesta din urma ar fi primul pas pentru ca, cateva secole mai tarziu, o masina sa fie capabila sa ridice un zbor vertical in 1907.

„Salvator Mundi”

Cea mai scumpa lucrare din istorie (licitata pentru 450 de milioane de dolari) si, de asemenea, singura lui Da Vinci in maini private. In ea se poate vedea un Iisus Hristos cu un fundal umbrit, mana dreapta ridicata ridicand doua degete in semn de binecuvantare si, in stanga, o sfera de sticla. Imaginea pictorului infatiseaza un Iisus Hristos ca si cum ar fi o „fiinta umana”, potrivit expertilor.

Tancul

Poate cea mai necunoscuta dintre genii a fost fata lui in domeniul armelor. Pe langa o arbaleta uriasa, un tun care tragea gloante in diferite directii si alte dispozitive de razboi , Da Vinci a proiectat un tanc similar ca o farfurie zburatoare, incorporand roti care erau actionate de manivele. Aceasta inventie curioasa si multe altele pot fi gasite in codicele in care si-a intruchipat proiectele.

Orasul ideal 

Geniul renascentist si-a proiectat orasul ideal departe de nucleele medievale vechi si nesanatoase ale strazilor inguste, formate din cladiri inalte si strazi subterane cand buldozerul nici macar nu fusese inventat. Aceasta fizionomie este cea pe care o prezinta astazi multe dintre orasele noastre, cu tuneluri pentru metrou si cladiri inalte.

Previous articleCele mai bune 5 filme ale lui Richard Donner, tatal „Superman”
Next article8 locuri misterioase pe care stiinta nu le poate explica