Search Engine Marketing (SEM) este una dintre strategiile de a genera trafic catre o pagina web. Spre deosebire de cautare organica sau SEO (Search Engine Optimization), in SEM platesti pentru clicuri sau afisari si nu se bazeaza pe continut amplu publicat pe un site, ci pe cuvinte cheie.

Tipuri de campanii SEM:

 1. Afisa. Consta in plasarea de bannere (reclame) pe site-uri web, aplicatii, retele de socializare, inainte sau in mijlocul videoclipurilor, astfel incat persoanele care le vad sa dea clic. Modelul de ghid poate fi CPM, adica Cost pe o mie de afisari.
 2. Cautare. Permite afisarea linkurilor platite in rezultatele motoarelor de cautare precum Google, Bing, Yahoo, Ecosia. Cu alte cuvinte: o persoana tasteaza sau foloseste comenzi vocale pentru a gasi site-uri web cu informatiile solicitate. In general, platiti prin CPC, adica cost pe clic.

Obiectivul campaniilor de cautare in SEM este de a genera conversii; Acestia se concentreaza pe fazele inguste ale palniei de vanzari. Inseamna ca o persoana va intreprinde o actiune dupa ce face clic pe un anunt. Cele mai frecvente conversii sunt:

 1. sunati agentul de publicitate
 2. completeaza un formular
 3. incepeti o conversatie sau un chat pe WhatsApp
 4. descarcati o aplicatie, un PDF sau o carte electronica
 5. face o achizitie

Cel mai cunoscut instrument SEM este Google Ads. Ca si alte platforme similare, este posibil sa revizuiti zilnic performanta campaniilor.

Avantajele EMS

 • Rezultatele incep sa fie observate inca din primele zile. Desi o campanie SEM are nevoie de timp pentru a ajunge la punctul de maturitate, unde invatarea automata isi va imbunatati performanta, conversiile vor fi generate la scurt timp dupa ce vor fi difuzate. Este una dintre cele mai bune optiuni pentru a creste vanzarile de afaceri si la un cost mult mai accesibil decat utilizarea mass-media precum TV, radio si panouri publicitare. Prin urmare, in publicitatea digitala, rentabilitatea investitiei dumneavoastra este mare.
 • SEM permite companiilor micro, mici si mijlocii sa concureze cu marcile mari. Evident, bugetele de publicitate ale IMM-urilor nu se compara cu cele ale celor corporative. Cu toate acestea, in lupta pentru a aparea in listarile motoarelor de cautare, un anunt de afaceri mici isi poate depasi concurentii si astfel obtine mai multe clicuri.
 • Campaniile pot fi segmentate dupa interese, zone geografice, cuvinte cheie. Si pot fi optimizate in mod constant pentru a profita la maximum de ele.
 • Anunturile pot fi publicate in timpul programului de lucru sau 24 de ore pe zi, daca se doreste.

Importanta unei pagini de destinatie in SEM

Spre deosebire de un site web, paginile de destinatie nu au un meniu de navigare. Ofera doar informatiile legate de anuntul pentru care oamenii au ajuns acolo, dar neavand mai multe sectiuni sau distractoare, rata de conversie creste fata de un site web.

Sa exemplificam punctul anterior. Un elev de liceu cerceteaza colegii pentru a-si continua studiile. In motoarele de cautare veti vedea anunturi pentru universitati care se potrivesc cu cuvintele pe care le-ati introdus. Facand clic, daca „atterizi” pe o pagina de destinatie, vei vedea informatii concise si modalitatile de comunicare cu institutia, in principal formularul de contact. Acel student, completand toate campurile solicitate si trimitandu-l, devine un prospect sau prospect calificat. La randul ei, echipa de marketing sau de inregistrare a scolii va trebui sa va contacteze pentru a va convinge sa va inscrieti si astfel sa treceti de la a fi un lead la un client.

Intr-un scenariu „B”, daca acelasi student, cand vede linkuri (platite sau nu) despre universitati, face clic si ajunge la un site web, nu la o pagina de destinatie. Sub aceasta premisa, veti avea multe distrageri care va pot impiedica sa intrati in contact cu universitatea… poate veti vedea galeria foto a dotarilor, planul de studii, costurile de scolarizare sau chiar veti parasi site-ul pentru a verifica institutia. retelele sociale si nu devine lider.

Desi dezvoltarea unei pagini de destinatie este ideala pentru o strategie SEM, aceasta nu inseamna ca este intotdeauna mai buna decat un site web. Alegerea de a avea unul sau altul sau ambele trebuie sa fie aliniata cu obiectivele de marketing digital ale companiei.

Previous articleIkaria, insula greaca ce detine cheia longevitatii
Next articleCum sa inregistrati un videoclip ascuns cu ecranul oprit