In muntii din Sumatra de Vest, un barbat este considerat un oaspete in casa sotiei sale.

Condus de femei  

Originar din tinuturile inalte din Sumatra de Vest, Indonezia, grupul etnic Minangkabau este cea mai mare societate matriliniara din lume. Legenda spune ca la mijlocul secolului al XII-lea, regele Maharajo Dirajo, care a infiintat regatul Koto Batu, a murit, lasand in urma trei fii mici din cele trei sotii ale sale. Prima sotie, Puti Indo Jalito, a preluat conducerea copiilor si a regatului, semanand astfel semintele unei societati matriliniare. 

Condus de femei (Credit: Rathina Sankari)

Femeile iau totul  

In aceasta structura sociala unica si complexa, proprietatile ancestrale, cum ar fi orezele si casele, sunt mostenite de fiice. Copiii iau numele mamei lor, iar un barbat este considerat oaspete in casa sotiei sale. 

Femeile iau totul (Credit: Rathina Sankari)

Un amestec religios 

Minangii erau in mod traditional animist, venerand elemente ale naturii, pana cand hinduismul si mai tarziu budismul au sosit din India. Cultura lor se bazeaza inca pe adat (obiceiuri, credinte si legi locale, derivate din sistemele de credinte animiste si hinduse), in timp ce pawang (specialisti in spirite) sunt consultati pentru a vindeca boli, a prezice viitorul sau a comunica cu lumea spiritelor. In ciuda faptului ca au o cultura matricentrica, minangii au imbratisat si islamul.  

Un amestec religios (Credit: Rathina Sankari)

O afacere ciudata  

Spre deosebire de traditia islamica obisnuita, in care mireasa se muta in casa sotului ei dupa casatorie, mirele Minang se muta in casa ancestrala a miresei si locuieste cu familia ei. Zestrea este stabilita de familia miresei, pe baza educatiei si profesiei mirelui. 

O afacere ciudata (Credit: Rathina Sankari)

O noua inchiriere de viata 

Casatoriile sunt o afacere elaborata. In ziua nuntii, mirele este ales din casa lui si dus la casa miresei pentru ceremonie, unde riturile de casatorie, sau nikah, sunt indeplinite in conformitate cu riturile islamice. Mirele este intampinat cu maretie de fete si barbati dansatori care canta la gandang tambua (toba) si talempong (clopote de gong).  

O noua inchiriere de viata (Credit: Rathina Sankari)

Pompa si spectacol  

Membrii familiei miresei se imbraca in cele mai bune traditii si poarta bani, cadouri si mancare pe cap pentru a le oferi mirelui. 

Pompa si spectacol (Credit: Rathina Sankari)

Un tratament egalitar

Casatoria aduce privilegii sociale si economice pentru femeile minang, femeile in varsta controland pe toti cei din sublinie. In calitate de sefi ai gospodariei si controlori ai pamantului si rudelor, ei arbitreaza si rezolva disputele, mustra si joaca un rol major in discutiile conjugale si in diferite ritualuri. Se asteapta ca barbatii minang sa aiba o sursa regulata de venit si sa se ocupe de cheltuielile cu cresterea copiilor. Multi isi parasesc satele in cautare de munca, intorcandu-se acasa doar ocazional. Cand o fac, nu au niciun cuvant de spus in treburile interne ale casei.  

Un tratament egalitar

Bivolul victorios  

Potrivit legendei, cand regele imperiului Majapahit din Java a declarat razboi impotriva Minangkabau, regele Sumatra a propus o lupta cu bivoli in loc de un razboi. Bivolul lui Minangkabau a ucis bivolul Majapahit, lovind coarnele ascutite in burta adversarului. Se spune ca numele Minangkabau provine de la Minang, care inseamna invingator, si kabau, care inseamna bivol de apa. Acesta este motivul pentru care acoperisurile caselor lor si accesoriile traditionale ale femeilor au forma unui corn de bivol.

Bivolul victorios (Credit: Rathina Sankari)

Culorile mandriei  

Desi disparitia acestei societati matriliniare a fost prezisa de mult timp, grupul etnic si-a pastrat cu mandrie traditiile si a reusit sa reziste testului timpului. Steagul Minangkabau negru, rosu si galben simbolizeaza caracterul celor trei regiuni principale ale muntilor: Luhak Limopuluah Koto pentru natura lor rebela, Luhak Agam pentru curaj si Luhak Tanah Datar pentru originea culturii si obiceiurilor. 

Culorile mandriei (Credit: Rathina Sankari)
Previous articleZece gradini nord-americane pentru care merita sa calatoresti
Next article10 castele europene de basm pline de istorie