Orasele balneare Bad Ems, Baden-Baden si Bad Kissingen in Germania, Baden bei Wien in Austria, Spa in Belgia, Vichy in Franta, Montecatini Terme in Italia, Bath in Regatul Unit si Franzensbad, Karlovy Vary si Marienbad in Cehia Republica au ceva in comun: toate s-au dezvoltat in jurul izvoarelor si sunt leaganul dezvoltarii unei culturi a termalismului in Europa.

In jurul apelor sale au fost create importante complexe terapeutice si recreative, dand nastere unui intreg fenomen balnear cultural care a atins apogeul intre anii 1700 si 1930, precum si o arhitectura si urbanism deosebit.

Cladiri impunatoare cu galerii, fantani, colonade si sali de tratament in care sa profite de calitatile apei au fost frumos ornamentate si inconjurate de alte infrastructuri precum gradini, teatre, cazinouri, hoteluri si vile.

 Sunt peisaje pitoresti care intruchipeaza, potrivit Unesco , „schimbul semnificativ de valori umane si evolutii in medicina, stiinta si balneologie” si, in acelasi timp, au jucat un rol fundamental in dezvoltarea turismului modern, ceea ce a condus organizatia la inscrie situl comun, denumit Marile Orase Balneare ale Europei, pe Lista Patrimoniului Mondial in iulie anul trecut.

Bath, pionierul

Candidatura comuna a reusit sa extinda prezenta British Bath, un sit al Patrimoniului Mondial din 1987, la celelalte zece orase care alcatuiesc acest sit transnational, numit The Great Spa Towns of Europe .

Aflati in Somerset, in sud-vestul Angliei, la o ora si jumatate cu trenul de Londra, romanii au intemeiat acolo un oras tocmai datorita izvoarelor sale termale in anul 43 d.Hr. L -au numit Aquae Sulis si au construit un complex de bai si un templu. in jurul ei.de izvor, in valea raului Avon.

 In epoca georgiana, orasul, cunoscut si pentru legaturile sale cu artisti si scriitori precum Jane Austen , a devenit extrem de popular datorita calitatii apelor sale si a cunoscut o dezvoltare enorma, precum si crearea de infrastructuri care au fost vizitate de regalitati si nobilii ale tarii si cladiri emblematice care au pus bazele altor complexe de acest tip in toata Europa.

Cea mai moderna versiune este reprezentata de Thermae Bath SPA, cu trei bazine termale, inclusiv The New Royal Bath, care incununeaza cladirea.

Spa, origine

Unii spun ca termenul modern pentru termalism, spa, deriva direct din acest oras situat in regiunea Valonia (Belgia). Cunoscute pentru calitatile apelor feruginoase inca din epoca romana, in secolul al XVIII-lea izvoarele sale termale au devenit un loc de pelerinaj pentru regalitatea europeana.

Tarul Petru I al Rusiei a vizitat- o ​​in 1717, iar in onoarea sa, cel mai cunoscut izvor de la Spa este numit Izvorul mineral feroginos Petru cel Mare. Un altul este dedicat Reginei Maria Henrietta de Habsburg-Lorena , care s-a refugiat in acest loc unde va sfarsi prin a muri in 1902.

 Cunoscuta si sub denumirea de „Perla Ardenelor Belgiene” si „Cafeaua Europei”, luxosul sau centru spa in stil clasicist din secolul al XIX-lea i s-a alaturat mai tarziu un centru termal modern, cu vedere la oras.

Baden bei Wien 

Foarte aproape de Viena, resedinta istorica a uneia dintre cele mai mari dinastii imperiale din lume: Habsburgii, Baden a fost multa vreme statiunea lor preferata de vara, ceea ce a facut-o ceva ca un „spa al imparatului” (si, de asemenea, un centru al lumii de politica).

Desi romanii cunosteau deja beneficiile apelor sale termale, s-au dezvoltat mai ales din secolul al XV-lea, sub domnia Habsburgilor, care au transformat-o in principala statiune balneara din Austria la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Arhitectura gradinii, arta si cultura au inflorit in acea perioada. Casele burgheze, palatele si pietele proiectate de arhitecti precum Carl von Moreau, Josef Kornhausel si Otto Wagner raman martori unici ai splendorii orasului Baden, care a atins faima mondiala.

 Cu 14 surse termale , cartierul balnear este centrat in jurul gradinii balneare care contine grupul arhitectural Kurhaus, Trinkhalle, Sommerarena si pavilionul muzical. Dincolo, o centura de vile sau sommerfrische se intinde pe un teren de dealuri si vai.

Compozitori si artisti precum Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven -care si-a compus aici Simfonia a IX-a, Oda bucuriei-, Johann Strauss tata si fiu sau Franz Grillparzer au trait si lucrat in mod regulat in Baden, care a legat pentru totdeauna orasul de muzica.

Vichy, regina oraselor balneare

Situat in regiunea Auvergne-Rhone Alpes, Vichy este un oras balnear elegant cunoscut inca din epoca galo-romana pentru izvoarele sale cu proprietati benefice si terapeutice.

Cunoscuta drept „regina oraselor balneare”, a contribuit si la crearea unei culturi balneare in Europa in secolul al XIX-lea, proces in care Franta a jucat un rol cheie.

Situat pe o campie de langa raul Allier, acesta combina principiile urbane pariziene cu o plimbare spa in interiorul orasului. Napoleon al III-lea a incurajat construirea de parcuri si bulevarde, complexe de bai, sali de pompe conectate prin pasarele acoperite, cazinouri si teatru, hoteluri si vile.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, si-a recapatat statutul, in timp ce apa imbuteliata continua sa fie exportata in intreaga lume.

Montecatini Terme, statiunea de pe litoralul toscan

Intre Pistoia si Lucca , Montecatini Terme este centrul termal prin excelenta in Toscana (cu permisiunea Terme di Saturnia), nu numai datorita istoriei sale legate de apele care curg de pe pamant, ci si datorita efortului sau de a crea un complex important la sfarsitul secolului al XVIII-lea care a venit odata cu introducerea de noi tratamente.

 Arhitectura monumentala, cu multe cladiri ostentative, si baile sale, majoritatea fiind situate in Parque delle Terme, este inconjurata de o oaza de gradini, zone verzi si alei care au sedus intelectuali si artisti precum Verdi, Puccini si Leoncavallo.

Orase balneare germane

 Bad Ems , in Tara Renania-Palatinat, era deja considerata una dintre cele mai cunoscute statiuni balneare din Germania in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, desi a atins apogeul in secolul al XIX-lea, cand a devenit resedinta de vara a monarhilor si artistilor, inclusiv Kaiserul Wilhelm I al Germaniei, Tarii Nicolae I si Alexandru al II-lea al Rusiei, Richard Wagner, Fedor Dostoievski si Vasily Vereschagin.

 La marginea vestica a Padurii Negre, Baden-Baden si- a revendicat titlul de capitala de vara a Europei in secolul al XIX-lea datorita uneia dintre cele mai mari statiuni balneare ale continentului si a unui aflux de personalitati din elita politica si culturala.

Al treilea oras balnear german ca marime este Bad Kissingen , in Franconia Inferioara, una dintre cele sapte regiuni administrative bavareze. Numele sau este legat de cel al arhitectului Max Littmann, responsabil pentru infrastructura din jurul termalismului construita in secolul al XIX-lea, cu exemple precum sala de pompe Wandelhalle, cea mai mare structura de acest gen din lume, care a cucerit elita, incepand cu cancelarul imperial german Otto von Bismarck.

 Triunghiul balnear ceh

Cu alte trei orase in acest sit transnational, Chequia se consolideaza ca o mare referinta in termalismul european.

Triunghiul sau termal este alcatuit din orasele Karlovy Vary, Marianske Lazne si Frantiskovy Lazne , s-a dezvoltat din secolul al XVIII-lea in jurul izvoarelor cu apa termala si a dezvoltarii statiunilor balneare destinate tratarii diferitelor afectiuni. Acolo au gasit si propuneri recreative in concordanta cu statutul social al clientelei lor instarite, venita din toata Europa, asa ca nu au lipsit cazinouri, teatre, conace, gradini si promenade .

 Optiunile variaza de la atmosfera impunatoare si eleganta din Karlovy Vary , al carui nume deriva de la Carol al IV-lea, care l-ar fi fondat in secolul al XIV-lea si care, potrivit legendei, ar fi descoperit accidental si proprietatile apelor sale in timpul unei vanatoare.

Mai putin cunoscuta decat precedenta, Marianske Lazne este unul dintre marile secrete termice ale Cehiei, cu arhitectura sa eleganta, nuantata de alb si galben, care este bogata pe bai, hoteluri, colonade si temple. Personalitati precum Chopin, Goethe si Wagner au fost doar cateva dintre obisnuitii sai si a fost, de asemenea, un loc de intalnire pentru regele britanic, Edward al VII-lea, si imparatul austro-ungar Franz Joseph I.

 In acest caz, un medic, Johann Josef Nehr, a descoperit beneficiile celor peste 160 de izvoare din zona. Astazi, cele peste 50 de izvoare minerale cu apa rece ofera apa cu proprietati benefice pentru tratarea afectiunilor digestive, respiratorii, nervoase sau renale.

Frantiskovy Lazne este cel mai mic din acest triunghi situat in Boemia de Vest, desi nu are nimic de invidiat surorilor sale mai mari: poetul german Goethe l-a descris drept „paradisul pamantesc”.

Primeste acest nume in onoarea imparatului austriac Francisc I , care a fondat-o la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Efectul terapeutic al apei termale si al turbei (aici a fost fondat primul balnear din lume care a folosit turba in scopuri terapeutice) a determinat cresterea plimbarilor elegante si a arcadelor clasiciste in oras.

Previous article8 locuri misterioase pe care stiinta nu le poate explica
Next article10 lucruri pe care le puteti face gratuit in Sevilla, Spania