Agentia spatiala americana NASA si-a lansat cea mai puternica racheta din Cap Canaveral din Florida.

Vehiculul Artemis, inalt de 100 de metri, a urcat spre cer intr-un amestec extraordinar de lumina si sunet.

Obiectivul sau a fost sa arunce o capsula de astronaut in directia Lunii.

Aceasta nava spatiala, cunoscuta sub numele de Orion, nu are echipaj pentru acest zbor special, dar daca totul functioneaza asa cum ar trebui, oamenii se vor urca la bord pentru misiuni viitoare care vor merge pe suprafata lunara.

Zborul a urmat doua incercari anterioare de lansare din august si septembrie, care au fost intrerupte in timpul numaratorii inverse din cauza problemelor tehnice.

Dar astfel de probleme au fost depasite cu aceasta ocazie, iar Sistemul de Lansare Spatiala, asa cum este adesea numita racheta, i s-a dat drumul pentru a incepe ascensiunea din Centrul Spatial Kennedy la ora locala 01:47 (06:47 GMT).

„Astazi, am putut sa asistam la cea mai puternica racheta din lume care ia Pamantul de margini si ii scutura pe cei rai din el”, a spus Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis al NASA. „Avem o misiune prioritara in joc chiar acum”.

Seful lui, administratorul agentiei Bill Nelson, a fost si el uimit.

“Aceasta este cea mai mare flacara pe care am vazut-o vreodata. Este cea mai acustica unda de soc pe care am experimentat-o ​​vreodata”, a comentat el. “Trebuie sa spun ca ceea ce am vazut in seara asta a fost un A+. Dar avem inca un drum lung de parcurs. Acesta este doar un zbor de proba.”

Racheta a avut o serie de manevre importante de efectuat la inaltimea planetei pentru a aduce capsula Orion pe calea cea buna catre Luna. Toate au fost interpretate „exceptional”, a spus John Honeycutt, managerul programului SLS al NASA.

Nava se va baza acum pe modulul sau de propulsie european pentru a o conduce in siguranta in restul misiunii.

Josef Aschbacher este directorul general al Agentiei Spatiale Europene (Esa): „Trebuie sa ne asiguram ca Orion este alimentat in siguranta pe Luna, inconjoara Luna si apoi, dupa cum stiti, trebuie sa-l aducem inapoi in siguranta pe Pamant. asigurandu-ne ca intrarea capsulei in atmosfera este pe traiectoria corecta si in unghiul potrivit, astfel incat sa poata ateriza in Oceanul Pacific. Da, treaba noastra incepe acum si este o responsabilitate uriasa.”

In decembrie, NASA va sarbatori 50 de ani de la Apollo 17, ultima data cand oamenii au pasit pe Luna.

Agentia spatiala isi numeste noul program Artemis (sora geamana a lui Apollo in mitologia greaca).

Planifica o serie de misiuni din ce in ce mai complexe in urmatorul deceniu, care ar trebui sa aiba ca rezultat o prezenta mai sustinuta la satelitul Pamantului, cu prezenta habitatelor de suprafata si utilizarea roverelor, impreuna cu o mini-statie spatiala pe orbita in jurul Lunii.

Nasa spera ca va fi o noua inspiratie pentru o noua era. A promis ca femeile si oamenii de culoare vor fi prezente in aceste eforturi, lucru care nu s-a intamplat acum 50 de ani.

„Mi-am dorit sa fiu astronaut de cand aveam cinci ani.” a spus astronautul Jessica Meir. „Pentru oricine care are un vis sau un fel de aspiratie, daca vad pe cineva cu care se poate identifica putin, ii pune intr-o perspectiva total diferita, unde pot spune: „Ei bine, stati putin, acea persoana a fost doar ca mine, si ei au facut-o ca sa o pot face si eu”.

 In 1972, astronautul Apollo Gene Cernan a lasat ultimul set de urme pe Luna. Cand a plecat de pe suprafata lunara, a spus ca crede ca nu va dura mult pana ne intoarcem. Au trecut 50 de ani. Dar astazi, Luna este din nou la indemana umanitatii.

Cu un vuiet al motoarelor sale puternice, noua racheta a NASA ne-a adus intr-o noua era pentru zborurile spatiale umane.

Astronautii Nasa au urmarit – daca aceasta misiune este un succes, data viitoare vor fi la bord, mai intai zburand in jurul Lunii si apoi aterizeaza pe ea.

Dar nu suntem inca acolo. Nava spatiala Orion poate fi pe drum, dar are mai mult de un milion de mile de calatorie inainte. Trebuie sa ajunga pe Luna, sa orbiteze in jurul ei si apoi sa se intoarca acasa. NASA trebuie sa arate ca acest sistem este in siguranta inainte ca orice astronauti sa poata fi atasati pentru calatorie.

Orion este trimis intr-o excursie de 26 de zile care il va duce in ceea ce se numeste o orbita retrograda indepartata a Lunii.

Cel mai apropiat, capsula se va afla la doar 100 km de suprafata lunara; la cea mai indepartata distanta, Orion va fi de pana la 70.000 km (45.000 mile). Acesta va fi cel mai indepartat de Pamant pe care s-a aventurat vreodata vreo nava spatiala clasificata pentru oameni.

Capsula urmeaza sa se intoarca pe Pamant pe 11 decembrie – peste trei saptamani si jumatate de acum inainte.

Atunci are loc unul dintre evenimentele cheie din intreaga misiune.

Inginerii sunt cel mai ingrijorati sa afle ca scutul termic al lui Orion va face fata temperaturilor extreme pe care le va intalni la reintrarea in atmosfera planetei noastre.

Capsula va intra foarte repede – cu 38.000 km/h (24.000 mph), sau de 32 de ori viteza sunetului.

Un scut de pe partea inferioara trebuie sa faca fata temperaturilor care se apropie de 3.000C.

Regatul Unit isi joaca rolul in aventura Artemis si nu doar ca stat membru al Agentiei Spatiale Europene.

Miercuri, statia terestra Goonhilly din Cornwall a captat semnalul radio al navei Orion in timp ce iesea din partea de sus a rachetei. Analizand schimbarea frecventelor pe masura ce capsula se misca prin spatiu, a permis Nasei sa calculeze mai efectiv traiectoria pentru o corectie ulterioara a cursului.

Goonhilly va trimite comenzi la sase dintre cei 10 sateliti mici care au fost, de asemenea, ridicati de racheta SLS.

„Ne-am inceput compania aici cu mai putin de 12 ani in urma cu ambitia de a face comunicare in spatiul profund”, a explicat CEO-ul Goonhilly, Ian Jones.

„Ne-am gandit ca vom ridica resturi ici si colo pana acum, pentru a nu comanda nave spatiale la prima intoarcere a NASA pe Luna, ceea ce este genial.”

Previous articleDonald Trump spune ca va candida din nou in 2024
Next articleCe este GNL si de ce a devenit atat de important?