Australia a cerut Rusiei sa extradeze trei barbati gasiti vinovati de doborarea unui avion Malaysia Airlines deasupra Ucrainei cu 298 de persoane la bord.

Doi rusi si un ucrainean au fost condamnati pe viata de un tribunal olandez, dar se crede ca se afla in Rusia.

„Solicitam Rusiei sa-i predea pe cei condamnati, astfel incat acestia risca sentinta judecatoreasca pentru crima lor odioasa”, a declarat ministrul de externe Penny Wong.

Rusia a condamnat verdictul ca fiind scandalos si motivat politic.

Este extrem de putin probabil ca cei trei barbati sa fie predati in fata justitiei.

La mai bine de opt ani dupa ce zborul MH17 a fost doborat de o racheta de fabricatie rusa deasupra estului Ucrainei, instanta a concluzionat joi ca racheta a fost trasa in mod deliberat pentru a dobori un avion, chiar daca tinta ar fi fost o aeronava militara si nu o aeronava militara. avion de linie civil.

Cei doi rusi, Igor Girkin si Serghei Dubinski, si ucraineanul Leonid Kharchenko, au fost toti figuri de rang inalt in asa-numita Republica Populara Donetk (RPD), infiintata de asa-zisii separatisti cand a izbucnit razboiul in estul Ucrainei cu cateva luni inainte ca MH17 sa fie adus. jos.

Instanta a constatat ca Rusia detinea controlul general asupra RPD si ca existau dovezi ample de contact cu Moscova inainte si dupa atac.

Toti trei au fost gasiti vinovati in lipsa de ucidere in masa si doborarea avionului. Un al patrulea barbat care a avut reprezentare legala la proces, Oleg Pulatov, a fost scutit de toate acuzatiile.

Din cei 298 de pasageri si echipaj, 196 erau olandezi, in timp ce multi dintre ceilalti pasageri proveneau din Malaezia, Australia, Marea Britanie, Belgia si alte tari.

Vizibil miscat, ministrul de externe australian a declarat reporterilor ca tribunalul olandez a oferit dreptate si adevar pentru toti cei aflati la bord, inclusiv pentru 38 de australieni, precum si pentru familiile lor.

„Am fost pe acel zbor, la fel si multi australieni, si ca acesti oameni ar putea decide sa doboare un avion civil… cu copii pe el este dincolo de cuvinte”, a spus doamna Wong.

Ria van der Steen, care si-a pierdut tatal si mama vitrega in atac, a spus ca, dupa mai bine de opt ani, a existat dreptate pentru victime si rudele lor: „Ma bucur ca Rusia nu a reusit sa pretinda nevinovatia completa in mod repetat cu dovezi manipulate.”

Cu toate acestea, cererea Australiei pentru Rusia de a-i extrada pe cei trei barbati este probabil sa ramana neascultata la Moscova.

Ministerul rus de externe a denuntat atat procesul, cat si verdictul ca fiind „intemeiate pe un ordin politic de consolidare a versiunii promovate de Haga”, precum si de anchetatorii internationali despre implicarea Rusiei in atac.

„Procesul din Olanda are toate sansele sa devina unul dintre cele mai scandaloase din istoria procedurilor judiciare cu lista sa extinsa de ciudateni, inconsecvente si argumente dubioase ale acuzarii, care au stat totusi la baza verdictului”, se arata intr-un comunicat. pe site-ul Ministerului de Externe.

Asigurarea dreptatii pentru familii

In anii de dupa atac, o investigatie internationala comuna a pus la punct ceea ce s-a intamplat in estul Ucrainei, trimitand inapoi in Tarile de Jos resturile de epava ale avionului pentru a putea stabili cum a fost doborat.

Ei au ajuns la concluzia ca o racheta Buk de fabricatie rusa a fost trasa dintr-un lansator de rachete Buk-Telar intr-un camp de langa Pervomaiskyi, in estul Ucrainei, care era detinut la acea vreme de luptatori sustinuti de rusi. Sistemul de rachete tocmai fusese transportat de pe teritoriul Rusiei in estul Ucrainei – o calatorie coroborata de martorii de pe traseu. Apoi a fost condus inapoi in Rusia cu un camion Volvo.

Rusia a prezentat o serie de teorii alternative, inclusiv afirmatia ca lansatorul de rachete a fost tras dintr-o pozitie detinuta de ucraineana. Instanta olandeza a decis ca probele rusesti au fost atat falsificate, cat si nu au fost evaluate in mod independent.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus ca cei mai inalti comandamentului rus ar trebui sa fie judecati si pentru doborarea MH17: „Pedepsele pentru toate atrocitatile ruse – atat atunci, cat si acum – vor fi inevitabile”.

Presedintele parlamentar Ruslan Stefanchuk a spus ca procesul ar trebui acum sa fie urmat de crearea unui tribunal international special pentru agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a declarat ca verdictul a fost „un pas important in asigurarea dreptatii pentru familiile victimelor”.

Cine a fost condamnat?

Igor Girkin: Dintre cei trei barbati condamnati la inchisoare pe viata, Girkin este cel mai cunoscut. Cunoscut si sub numele de Igor Strelkov, el este un fost colonel in serviciul de securitate al FSB al Rusiei, care a devenit o personalitate de rang inalt in forta proxy a Rusiei din regiunea Donetk din estul Ucrainei.

Instanta olandeza a constatat ca el era cel mai inalt lider militar al RPD si, in cele din urma, responsabilul pentru lansatorul de rachete care este dislocat. In timpul procesului a reiesit ca Girkin a fost in contact cu Moscova in legatura cu necesitatea apararii antiracheta Buk.

Girkin a fost un critic deschis al tacticilor militare ale Rusiei in Ucraina, dar in ultima luna a descris ca a servit intr-o unitate activa de voluntari rusi.

Serghei Dubinsky: Un alt cetatean rus si fost ofiter in serviciile de informatii militare ruse GRU, Dubinsky a fost adjunctul lui Igor Girkin cand MH17 a fost doborat.

Judecatorii au decis ca lansatorul Buk-Telar a venit in Ucraina din initiativa sa si ca el a organizat si a dirijat pozitia acesteia. Intr-o conversatie de ascultare la scurt timp dupa doborarea MH17, Dubinsky este auzit vorbind cu Leonid Kharchenko, al treilea barbat gasit vinovat, despre „Buk-ul lor” care a doborat o aeronava.

Procurorii au spus ca in orele dupa ce MH17 a fost doborat, Girkin i-a cerut lui Dubinsky sa indeparteze lansatorul Buk.

Leonid Kharchenko: Un cetatean ucrainean care a condus o unitate de lupta, despre care se spune ca a primit ordine direct de la Dubinsky. Judecatorii au decis ca el si Dubinsky au cooperat indeaproape unul cu celalalt si cu echipajul lansatorului, in calitate de „co-autori in doborarea zborului MH17”.

Procurorii au spus ca in orele dupa doborarea MH17, Dubinsky a transmis ordinul lui Girkin de a muta lansatorul de rachete catre Harcenko, care este descris ca pazeste Buk-Telar. Intrebat mai devreme daca este in pericol de a fi lovit de focul de artilerie, el este auzit spunand: “Nu vor ajunge. Suntem prea departe”.

Previous articleLiderul saudit, Mohammed bin Salman, a primit imunitate SUA pentru uciderea unui jurnalist
Next articleTwitter a fost inchis temporar, sediul fiind redeschis dupa o saptamana